Відповідальне споживання та «День без покупок»: учні Caritas School почали адвокаційну кампанію

Відповідальне споживання та «День без покупок»: учні Caritas School почали адвокаційну кампанію

На черговому засіданні Школи лідерів у рамках кіноклубу медіапросвіти з прав людини «Альтернатива» та Глобального тижня медіаграмотності учні Caritas School розпочали адвокаційну кампанію за відповідальне споживання.

Скільки насправді коштують наші речі та хто за них платить, як часто ми купуємо собі одяг, наприклад, джинси, футболки чи світшоти, чи завдає наше споживання шкоди екології? Відповіді на такі питання спробували знайти під час першого заходу кампанії - перегляду  документального фільму Яаака Кільмі та Леннарта Лаберенца «Вийшло з моди».  

Модераторка кіноклубу, тренерка з розвитку м’яких навичок Марія Симкович звернула увагу школярів на те, що сучасна культура споживацтва та «швидка мода» призводять до глобальних кліматичних змін та масових порушень прав. Часто наш одяг з мас-маркету виготовлений з токсичних матеріалів, великі модні компанії замовляють виготовлення сировини в країнах третього світу, де без належних умов праці використовують  дешеву робочу силу. Внаслідок виробництва забруднюються водойми, нераціонально використовуються природні ресурси, електроенергія. А надмірна кількість одягу призводить до нагромадження звалищ. Також важливо навчитися критично оцінювати та аналізувати інформацію, адже живемо в еру глобального споживацтва, темпи якого швидко зростають

«Фільм бомбезний! Взагалі він дуже логічний і є в ньому психологія. Головна героїня хотіла довести людству, що потрібно берегти природу. Індустрії, які виготовляють одяг не помічають негативного впливу на екологію. Стрічка надихнула на те, що потрібно змінювати світ, зокрема шити одяг з клаптиків», - розповідає учасниця кіноклубу Марія Томашевська.

За словами Олександра Вовка, фільм показує проблеми планети. 

«Я зрозумів, що мода – це не найважливіше в нашому житті. Дотепер я вважав, що купую просто джинси, а у фільмі побачив, що для їх виготовлення йде багато води, і вони можуть бути токсичні. Постараюся щось змінити в своєму житті». 

Аби навчитися усвідомлено ставитися до споживання в контексті глобальних загроз клімату запланували з учнями в кінці листопада долучитися до світової акції «День без покупок», зорганізувати акцію з обміну речами та подумати над організацією інших заходів із популяризації зменшення споживацтва.