Мріє стати військовим пілотом: історія Роми з Миколаєва

Мріє стати військовим пілотом: історія Роми з Миколаєва

Це Рома. Йому 13 і він з Миколаєва. Разом із сім’єю він у березні минулого року виїхав до Закарпаття і відтоді мешкає тут.

Каже, куди їхали навіть не уявляли, адже передусім рятувались від війни. Спочатку потрапили до невеликого села, де жили у шкільних класах. Тоді Ромі доводилось вчитись одночасно у двох школах — місцевій та онлайн у рідному Миколаєві.

Життя в селі було наче й непоганим, однак за два місяці Рома так і не знайшов собі нових знайомств крім старших «сусідів по школі».

- Один із сусідів був авіаконструктором у минулому, тож в основному ми розмовляли про конструкції літаків, їх технічні характеристики тощо.

Згодом у школі почалась підготовка до навчального року, тож сім’я переїхала до Ужгорода, де довелось оселитися всім у однокімнатній квартирі. Так почалось знайомство із Ужгородом.

- На день народження мені подарували велосипед і я вирішив краще вивчити місто, оскільки зайнятись особливо було нічим. Але якщо Миколаїв ми з друзями досліджували все дитинство, то практично весь Ужгород я об’їздив за місяць.

До школи Карітасу Рома та його сестру Настю привела мама.

- Я тоді не зрозумів — яка нова школа посеред навчального року? Але потім побачив, що вона суттєво відрізняється від традиційного навчального закладу. Адже попри те, що теми тут майже як шкільні, але підхід до викладання і ставлення вчителів відрізняються.

У школі Рома познайомився з лідерами шкільного самоврядування та разом з ними взяв участь у організації виставки про майбутнє покоління України. Підготовка настільки захопила підлітка, що він запрограмував чат-бота для реєстрації відвідувачів та організованих груп та став одним з екскурсоводів.

Особливо яскраво зміни в новому житті Роми стали помітні на наступний день народження. Тоді нові друзі за рахунок своїх гонорарів за участь у виставці подарували Ромі необхідні комплектуючі для його комп’ютера.

У майбутньому підліток мріє стати військовим льотчиком або ж якимось іншим чином долучитись до сил оборони.